Pas verschenen: mijn tweede kinderboek

zien-jullie-mij-mirjam-enzerink

Prentenboek ‘Zien jullie mij?’ gaat over kleuter Eefje. Ze doet hard haar best om aandacht te krijgen van haar ouders. Maar die gaan helemaal op in hun computer en telefoon. Het meisje haalt alles uit de kast om toch gezien te worden. Een verhaal van deze tijd, waarin de ogen steeds vaker op een scherm zijn gericht.

Voor kinderen is het gevoel dat ze gezien worden van levensbelang. Zo trekt Eefje allerlei conclusies uit het feit dat haar ouders niet naar haar kijken. Ik denk dat zowel kinderen als ouders zich in dit boek zullen herkennen. Inspiratiebron was mijn dochter Fie van 7. Die heeft zo haar eigen methode om gezien te worden. Ze draait gewoon mijn hoofd naar zich toe, zodat ze me ziet kijken.

Illustrator Mariëlle Bonenkamp uit Arnhem verzorgde de tekeningen bij het verhaal. Die sluiten prachtig aan op de tekst. Mariëlle gebruikt een sjabloontechniek waarbij ze heel gewaagd speelt met transparantie. Op het laatst kijk je bijna dwars door Eefje heen. Precies het gevoel dat je krijgt als mensen je niet zien staan.

Uitgeverij Clavis stelde dit mooie boek voor ons samen. Ik ben er ontzettend trots op!

Zien jullie mij, € 14,95 Uitgeverij Clavis (ISBN 9789044827927)

Bestellen

Mijn debuut als kinderboekschrijfster – oktober 2014

De dag dat de zon geen zin had

Prentenboek ‘De dag dat de zon geen zin had’ is mijn langgekoesterde debuut. Naast mijn werk als freelance tekstschrijver, schrijf ik al jaren verhaaltjes en gedichten voor kinderen. De ambitie om er iets mee te doen was er, maar… er was altijd wel een deadline die belangrijker was. Het verhaal over de Zon heeft zo jarenlang onderop een stapel gelegen. Gelukkig kreeg ik vorig jaar een paar keer een duw in de goede richting. ‘Gewoon opsturen naar een uitgever’, zei een freelance collega. Ik had nooit durven dromen dat een grote uitgeverij als Lemniscaat mijn allereerste verhaal direct zou oppikken. Illustrator Peter Paul Rauwerda maakte er prachtige tekeningen bij.

‘De dag dat de zon geen zin had’ vertelt het verhaal van Uil. Na een nacht vliegen ziet hij normaalgesproken de zon opgaan. Maar nu blijft het donker. Wat het uiltje niet ziet maar de lezer wel, is dat hij de afslag naar zijn nest mist. Zo belandt hij op een rommelige zolderkamer. En daar is het inderdaad aardedonker. Tijdens zijn zoektocht naar de zon, vraagt Uil zich af wat er aan de hand kan zijn. Hij doet er vervolgens alles aan om de zon toch te laten schijnen.

Het idee voor het thema kreeg ik na een opmerking van mijn zoon Daan. Hij was vijf jaar oud toen we een weekendje in Zeeland waren. Het regende en hij vroeg voortdurend wanneer we naar het strand gingen. ‘Als de zon morgen schijnt’, zei ik ten slotte tegen hem. Waarop hij me vroeg: ‘Ja maar wat als de zon morgen nou geen zin heeft?’ Ik wist gelijk: dit is een prachtig thema voor een kinderboek.

De dag dat de zon geen zin had, €13,95 – Uitgeverij Lemniscaat (ISBN 9047706641)

Bestellen

Back to Top